Prof. Dr. Mehmet İşyar – Ortopedi ve Travmatoloji Doktoru

Rotator Kılıf (Manşet- Cuff) Yırtıkları

Prof. Dr. Mehmet İşyar

Rotator kılıf yırtıkları, omuz eklemini çevreleyen dört önemli tendonun (supraspinatus, infraspinatus, teres minör ve subscapularis) yırtıldığı veya hasar gördüğü bir ortopedik sorundur. Bu tendonlar, rotator kılıf olarak adlandırılan bir yapı oluştururlar ve omuz eklemi hareketlerini sağlayan ve kolun omuzdan uzaklaştırılmasını, döndürülmesini ve yukarı kaldırılmasını sağlayan önemli kasları ve bağları içerir.

Rotator kılıf yırtıkları, genellikle omuz ekleminin tekrarlayan kullanımı, yaşlanma, travma veya aşırı kullanım sonucu meydana gelir. Bu yırtıklar, şiddetli ağrı, güçsüzlük, omuz hareketlerinde sınırlılık ve bazen omuzun “çıkması” gibi semptomlarla kendini gösterir. Bu tür yırtıklar, omuzun üzerinde yatan veya kaldıran aktiviteleri zorlaştırabilir.

Rotator kılıf yırtıkları, genellikle fizik muayene ve görüntüleme yöntemleri (örneğin, manyetik rezonans görüntüleme – MRI) ile teşhis edilir. Tedavi seçenekleri, yırtığın türüne, şiddetine ve hastanın yaşına bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında istirahat, fizik tedavi, non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), enjeksiyonlar ve cerrahi müdahale bulunabilir.

Cerrahi müdahale, rotator kılıf yırtığının büyüklüğüne ve hastanın semptomlarına bağlı olarak gerekebilir. Cerrahi, yırtılmış tendonları onarmak veya yeniden bağlamak için kullanılır. Cerrahi sonrası rehabilitasyon, omuzun gücünü yeniden kazanmasına ve hareket açıklığını artırmasına yardımcı olur.

İletişim Formu

Lütfen size dönüş yapabilmemiz için formu eksiksiz doldurunuz.